Turkije

Side

Algemene informatie

SIDE, spreek uit als sie dee, is het meest unieke en charmante resort aan de zuidkust. Van oorsprong is Side een oude haven en de naam Side betekent granaatappel. De oude stad heeft veel van zijn oude karakter behouden, inclusief de architectuur en de archeologie. Op elke hoek zie je een nieuw monument of ruine, die je bij ieder bezoek blijft verbazen.

De Turkse nationale drank is Raki, een naar anijs smakend alcoholisch drankje vergelijkbaar met het Franse “Pastis” of het Griekse “Ouzo”. Dit wordt normaal gedronken in een klein glas met ijs en water. De lokale bevolking noemt het “leeuwen melk” en na drie glazen komt u erachter waarom! Het lokale bier is “Efes” en wordt verkocht in grote of kleine flessen. De beste rode wijnen zijn Yakut, Antik en Buzba, de beste witte wijnen zijn Cankaya en Kavak. Een niet alcoholische drank dat u waarschijnlijk aangeboden wordt is Ayran A thin, een licht zuur, yoghurt drankachtig. Het is erg verfrissend maar het is wel wennen!

Handige informatie

De watervallen van Manavgat

Op slechts enkele kilometers van Side ligt het levendige plaatsje Manavgat, bij het groot publiek bekend vanwege de grote markt die hier op maandag plaatsvindt en de beroemde watervallen.
Deze laatste bevinden zich op slechts enkele kilometers van Side. De brede waterval biedt een bezienswaardig panorama. De picknickmogelijkheden in de vrije natuur zijn ook populair als familie uitstapje. De bomen zorgen voor koele schaduwplekken in de zomer. De kleine restaurantjes en forellenkwekers maken het uitstapje compleet. Zowel de bekende gezamenlijke taxi (dolmus) als bussen rijden regelmatig deze kant op vanuit het centrum van Manavgat.

Stuwdammen (Oymapinar en Manavgat)

Op weg naar Oymapinar treft u aan de rechterkant van de weg de afslag naar de Manavgat Dam. Na drie kilometer komt u bij het meer en de dam. Achttien kilometer buiten Manavgat is de Oymapinar Dam, vlakbij het gelijknamige dorp. Wilt u deze bezoeken, dan zal uit veiligheidsoverwegingen naar uw identificatie worden gevraagd.

Nationaal Park Koprulu

Dit park ligt ongeveer 60 kilometer van Manavgat, aan de voet van het Taurus-gebergte. In 1973 is een gebied van 36.500 hectare uitgeroepen tot nationaal park. Hieronder vallen onder andere de Canyon van Koprulu en de ruines van de antieke stad Selge. Het grootste cipressenbos van het Midden Oosten is hierdoor bewaard gebleven tot op de dag van vandaag. De rijke fauna wordt gevoed door de vegetatie. Ondanks (illegale) stropers komt een groot aantal wilde dieren hier in grote getale voor, onder andere herten, steenbokken, vossen, wolven, marters, dassen, patrijzen en houtsnippen. De Canyon (14 km lang, 400 meter hoog) wordt door vele natuurliefhebbers beklommen en bewandeld.

Aspendos-theater

Dit is het best bewaard gebleven theater van Turkije, sommigen beweren zelfs dat het, het beste geconserveerde theater van de wereld is. De toegangsprijs is dan ook vrij hoog, maar volgens kenners zeker de moeite waard. In het centrum van de steden kunt u dagtochtjes boeken, welke vaak op maandag plaatsvinden, zodat het gecombineerd kan worden met de weekmarkt van Manavgat. Het is een gebouw uit de Romeinse periode, die wonderbaarlijk genoeg alle veldslagen heeft doorstaan.

Perge

Niet te missen door cultuurliefhebbers! Een belangrijke stad uit het oude pamfilie. Perge is ontstaan 18 kilometer van Antalya en was eerst bewoond door de Hetieten rond 1500 voor Christus, Paulus preekte zijn eerste preken hier. De meeste overblijfselen van Perge vandaag behoren tot het Romeinse tijdperk en iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis zal genieten van

Antalya

Met de brede palm omzoomde boulevards, een internationale jachthaven, het historische oude kwartier en de brede selectie aan winkels, bars, nachtclubs en restaurants is Antalya een van de meest wonderschone steden van Turkije en een groot toeristen centrum. Het historische centrum van de stad, bekend als Kaleici, is nu een grote toeristen attractie en de originele Romeinse haven is wordt nu beschouwd als in van de mooiste havens in Turkije en een geweldige plaats om te zitten en te genieten van een lunch of een biertje. De oude stadsmuren, lichten op in de nacht en bieden een tijdloze en rustgevende atmosfeer die u niet wilt missen. Achter de stad verrijst het Taurus gebergte en richting het oosten verrijst een dramatische expansie van kliffen met watervallen die neerdalen in de zee.

Termessos

Het plateau achter Antalya is even bezaaid met overblijfselen uit oude steden als alle kust van de Middellandse zee. Een van de meest opmerkelijke sites is Termessos, hoog in de bergen boven Antalya met zelfs hogere pieken rond deze plaats en een verzicht van de kust. Alexander de Grote was zo onder de indruk van de verdediging van de stad dat zelf hij de stad links liet liggen. Dit is niet moeilijk te begrijpen, met de diepe kronkelende wegen om de stad te bereiken. Op het hoogtepunt van de stad in de 2e en 3e eeuw bewoonden 150.000 inwoners de stad en vele gebouwen dateren uit deze tijd. Van alle ruines is het theater verreweg het meest indrukwekkende, uitgehouwen uit een rots en met spectaculaire uitzichten van Antalya.

Het Taurus gebergte en wild water rafting

Maar 30 minuten rijden van Side, richting Beskonaken begint de tocht in de spectaculaire omgeving van het Taurus gebergte. Bezoek het geweldige Kuprulu Ravijn en doe meer in een ervaring die u nooit zult vergeten, raften door de witkolkende rivier door het verbazingwekkende ravijn. Echt een avontuurlijke dag, een ervaring die u nooit zult vergeten.

Aquapark

Maar 1 uur van Side ligt het grootste aquapark in de omgeving. Dit is een geweldige dag uit voor de hele familie met een brede keus aan baden en glijbanen. Om de dag helemaal onvergetelijk te maken, kunt u de dolfijnen en zeeleeuwen show zien en zelfs zwemmen met de dolfijnen.

Duiken

Sinds kort populair geworden door professionele centra in Side die cursussen geven met PADI certificaten.

Vissen

In dit gebied wordt er veel gevist, zowel als sport en als inkomen. Strand en rivier vissen mogelijk.

Jeep Safari

Routes beschikbaar vanaf Side naar Beskonak die u meenemen over kronkelende paden en wegen, door het mooie 14 kilometer lange Kuprulu Ravijn in het nationale Park, waar de uitzichten na elke bocht nog spectaculairder zijn dan de vorige.

Bergbeklimmen

De Beydag bergketen beschikt over pieken van 600 tot 3086 meter hoog. Belangrijke bergen als Tekedorugu en Bakirli bieden u een dag klim plezier.

Quad Bike Safari en racing

Een nieuwe sport in de omgeving van Manavgat (9 kilometer) en in het Beskonak national park (50 kilometer).

Rafting

Een enerverende dag die u de mogelijkheid geeft te racen tegen de snelste en tegelijkertijd te genieten van de adembenemende cederbos uitzichten van het Kuprulu Ravijn in het nationale park.